Aivojen limbinen järjestelmä, jossa tuoksuaistimus syntyy, ohjailee meitä vaikuttamalla mm. tunne-elämään, motiiveihin, reaktioihin ja muistiin. Tunnistamme tuoksut ja hajut varhaislapsuudesta lähtien. Voimme siirtyä ajassa hajuaistin avulla. Muistamme välähdyksenomaisesti yksityiskohtia myöten kaiken, kun asiaan liittyvä tuoksu saavuttaa aistimme. Usein aivot alkavat toimia ennen kuin tuoksun tai hajun tiedostaa. Valtaosa ihmisistä reagoi voimakkaasti savun hajuun tai pohjaan palavaan maitoon ja ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin. Usein tuoksu ei kuitenkaan aiheuta mitään reaktiota, sillä meistä on tullut silmä- ja korvaihmisiä, joten aistimme ensisijaisesti kuulon ja näön avulla. Ja kuitenkin tuoksu on mitä kiehtovin tapa tehdä havaintoja maailmasta. Kun kukan tuoksua hengittää sisään, sanoma menee suoraan limbiseen järjestelmään. Tuoksun aiheuttama reaktio on suhteessa muistiimme ja tunne-elämyksiin. Näin ollen tuoksuilla on hyvin vahva kulttuurinen tausta ja tapakulttuuri muovaa suhtautumista tuoksuihin varhaislapsuudesta lähtien.
N. v. 5000. eKr. egyptiläisten tiedetään polttaneen aromaattisia suitsukkeita ja pihkaa jumalten lepyttämiseksi ja tulevaisuuden ennustamiseksi savun aiheuttamien näkyjen avulla. Hajuveden eli parfyymin nimi juontuu tästä: Per fumum, savun avulla. Kyse oli rituaalista ja pyhistä toimituksista. Tuoksuaineiden valmistus ja tietotaito oli kokonaan pappiskunnan käsissä. Kuolleet palsamoitiin öljyin ja pihkamaisin ainein, niin että ruumiit eivät mädäntyneet ja lahonneet matkalla tuonpuoleiseen. Vanhin tunnettu hajusteresepti on pyramidien kirjoituksista löydetty ”Kyphi”. Se koostuu n. 20 eri aineesta (mm. hunaja, mirhami, santelipuu, kaneli), joista syntyy tahmainen massa, jota poltettiin pyramidien käytävissä ja temppeleissä.
Kreikassa n. v. 1500 eKr. kehon palvonta johti ruumiin hygienian ja fyysisen kauneuden palvontaan. Olympia ja filosofia, fyysisen harjoittelun ja ”älyllisen puhtauden” tasapaino sai ihmiset hajustamaan asumuksensa vieraiden ja jumalten miellyttämiseksi.
Rooma n. v. 100 eKr. tunnetaan lähes turmeltuneesta hajusteiden käytöstä. Ihmiset käyttivät tuoksuja paljon ja lähes kaikki hajustettiin. Juhlatilaisuuksissa raskas hajusteen tuoksu ympäröi ruokalajit ja jopa kylpylöiden vesi hajustettiin. Hajusteiden käyttö oli yletöntä.
Keskiajalla kristinusko tuomitsi hajut ja tuoksut, syytti niitä paholaisen metkuiksi, joiden johdosta ihmisparan sielu joutui pahoille teille. Hajusteet vaipuivat unholaan pitkäksi aikaa. Vasta ristiretkien aikaan kotiin palaavat ritarit toivat kaukaisista maista mukanaan mausteita, kasvien osia ym. ja tuoksut alkoivat taas kiinnostaa ihmisiä. Hajusteiden valmistus oli kuitenkin edelleen papiston käsissä, mutta nyt myös apteekkarit tulivat mukaan kuvaan. Pappien tehtävä oli johdattaa tuoksun avulla hengellisyyteen, apteekkarin taas valmistaa aromaattisia salvoja ja muita lääkkeitä sairauksien parantamiseen ja ennalta ehkäisyyn.
Hajuvesiä sellaisenaan kuin me ne tunnemme, ei vielä ollut olemassa. Tilanne oli kamala, sillä hygienian taso oli erittäin huono ja rapistui entisestään. Ällöttävät hajut leijuivat kaupunkien yllä ja vesistöissä sekä kaduilla, jonne ulosteet ja jätteet surutta kaadettiin. Ihmiset eivät osanneet käyttää hajusteita oman kehonsa hyväksi tai päivittäisen hygienian ylläpitämiseksi.
V. 1530 Katariina de’Medici matkusti Firenzestä Pariisiin hajustemestarinsa eli parfymöörinsä kanssa ja osui matkalla Grasse-nimiseen kylään eteläisessä Ranskassa. Tuohon aikaan Grasse oli kuulu nahkureistaan, hansikkaistaan ja muista nahkatuotteistaan. Vuorilta virtaavat vedet edesauttoivat nahkojen liottamista ja pesemistä. Mutta aivan järkyttävä haju täytti kylän kadut ja kujat. Lemun karkottamiseksi valmiita tuotteita alettiin hajustaa ja seuraavien vuosien aikana kaikkialla Euroopassa kuninkaat ja kuningattaret alkoivat tilata näitä tuoksuvia tuotteita hoveihinsa. Grassen maine kasvoi ja nahkureista kehittyi hajuvesien tekijöiden ammattikunta.
1600-luvulla hajuvedet valmistettiin lähes yksinomaan raskaista kukkaistuoksuista kehon hajujen peittämiseksi. Ludwig XIV hoveineen oli suuri hajusteiden kuluttaja. Valitettavasti vain yläluokka kykeni käyttämään hajuvesiä.
Vähitellen hygieniaolot paranivat ja ihmiset rupesivat kaipaamaan enemmän keveitä kukkais- ja sitrushedelmistä peräisin olevia tuoksuja, jotka saivat olon tuntumaan hyvältä ja jotka tuoksuivat aidolta luonnolta. Kevyet kuk-kaisvedet kulkeutuivat Saksan rajan yli Ranskaan. Alkoi Eau de Colognen kausi.
Rousseaun aikana yleiseksi pyrkimykseksi tuli paluu luontoon. Tämä vaikutti kemisteihin niin, että he halusivat löytää luonnon salaisuuden. Se johti samalla siihen, että kasveista eristettiin ensimmäiset tuoksuyhdisteet, jonka jälkeen niitä ruvettiin valmistamaan synteettisesti hajuvesiteollisuudelle.
1800-luvun lopulla Francois Coty loi tuoksuja, jotka muistetaan yhä. Tällaisia ovat esim. Ambre Antique ja Chypre. Hän oli ensimmäinen, joka myi hajuvedet Laliquen design-lasipulloissa. Cotyn työn pohjalta syntyivät kaikki ne ”tuoksuperheet”, joita hajuvesiteollisuus tänä päivänä käyttää, samalla sai alkunsa myös tuotteiden nerokas markkinointi.
Luonnollisten hajusteiden historia päättyy n. vuoteen 1830. Luonnolliset hajusteet ovat kuitenkin käytössä edelleen kaikkialla, sillä aidon hajuveden valmistus on käsityötä, taidetta. Aito tuoksu saa parhaimmillaan aikaan sensuellin ja ikimuistoisen aistielämyksen.
Hyvässä tuoksussa on kolme tasoa: ylin taso on latvatuoksu, keskellä on sydäntuoksu ja alimpana pohjatuoksu. Latvatuoksusta antaa ensikosketuksen tuoksuun, sydäntuoksu luo tuoksun kehyksen ja pohjatuoksusta syntyy tuoksulle vähäeleinen tausta. Tuoksun sanoma herättää tunteita. Tuoksua luodessa ajatukseni harhailevat edes takaisin erilaisten mielikuvien ja tunteiden meressä, niin että vähitellen syttyy ajatus sanomasta, jonka haluan välittää. Työkalujani ovat mielikuvat, sensuellit aistimukset ja muistot. Tehtävänä on ratkaista, miten aineellistaa aineeton ja saada välittymään tietty tunne. Käytän kokemukseni pohjalta apunani runoutta, maalaus- ja teatteri-taiteen ilmiöitä, mutta myös paljon arkkitehtuuria ja musiikkia. Ne kaikki sisältävät aihioita, jotka ovat läheisesti yhteydessä tuoksun aistimiseen. Luonto on suurin inspiraation lähde. Sen ekspressiiviset muodot ja herkkä tasapaino ovat alku tuoksun luomiseen.
Kasvit ja kukat tuoksuvat kukin tavallaan. Miten haistella kukan tuoksua? Kohdetta tulee lähestyä varoen ja avoimin aistein. Tuoksun ymmärtäminen edellyttää jopa kasvin muodon huomioon ottamista. Luonnonaineita käytettäessä kasvien lääkinnällisilläkin ominaisuuksilla on suuri merkitys. Hyvä hajuste luo kauneuden kokemuksen aisteille ja parantavan kokemuksen sielulle. Hajuveden luominen kaikessa monimutkaisuudessaan on alkemistinen prosessi, missä jokainen ainesosa muuntuu sisäiseksi muodon ja ilmaisun tasapainoksi.
Ihanat suihkuvoiteet puhdistavat hellävaraisesti ja jättävät silkkisen pehmeän tunteen iholle.
Latvatuoksussa voi havaita sitruunan ja limen, joilla on virkistävä vaikutus. Tuore inkivääri ja sitruuna-ruoho korostavat sitruksista tuoksua ja muodostavat kertautuvan tuoksukokonaisuuden. Havaitsen kaksi suuntausta tässä tuoksussa. Toinen viittaa urheilullisuuteen, dyynamisuuteen ja elinvoimaisuuteen, toin-en taas keskittymiskykyyn ja valppauteen. Tuoksu stimuloi aisteja ja muotoutuu kokonaisvaltaisesti vir-kistäväksi kokemukseksi.
Kokonaisvaltaisen aromaterapeuttisen ja rentouttavan kokemuksen voi saavuttaa omassa kylpyhuoneessa Dr. Hauschka kylpyöljyillä
tasapainottava kylpyöljy hellii mieltä ja kehoa
Ruusuvesi, eteerinen ruusuöljy ja ruusunlehtiuutteet tekevät kukkakylvystä niin moninaisen elämyksen kuin vain ruusu voi olla: pehmeän, aistillisen ja ylvään. Tasapainottava kylpyöljy on balsamia sielullesi ja saa olosi miellyttävän virkeäksi. Manteli- ja jojobaöljyjen yhdistelmä tuo iholle sileän, pehmeän tunnun. Suo itsellesi omaa aikaa ja kuninkaallinen olo nauttimalla luksuskylvystä.
rauhoittava kylpyvoide suojaa ihoa
Suo-laventeli kylpy rauhoittaa raskaan päivän jälkeen. Nauti omasta ajasta, hiljenny ja unohda päivän rasitukset rauhoittavassa laventelin tuoksussa. Hevoskastanjauutteen ja peltokortteen lisäksi pääkompo-nenttina on turveuute, joka on valmistettu kehittämällämme rytmisellä menetelmällä. Etenkin yhdessä lämpimän veden kanssa se antaa iholle suojaa, ja samalla manteli- ja jojobaöljy hoitavat ihoa hellästi. Tuudittaudu rentout-tavaan uneen turvallisuuden tunnetta antavan kylvyn jälkeen.
Keräämme evästeiden avulla sivuston käytöstä tietoja, joiden avulla kehitämme verkkokauppaamme sekä tarjoamme sinulle kiinnostavampia tuotteita ja parempia tarjouksia.
Halutessasi voit koska tahansa muuttaa asetuksiasi sivun alalaidan evästeiden asetukset -linkistä. Lue lisää tästä.