Tavallinen akne saa tavallisimmin alkunsa teini-iässä, kun hormonaalinen akne puolestaan on yleisimmin aikuisten naisten vaiva ja puhkeaa tyypillisesti 27–35 vuoden iässä. On toisinaan haastavaa eritellä, milloin on kyse tavallisesta ja milloin hormonaalisesta aknesta, mutta selkein viite on juuri ikä: hormonaalinen akne puhkeaa usein juuri kolmenkympin paikkeilla ja se saattaa iskeä myös sellaiselle, jolla ei teini-iässä ole iho-ongelmia ollut koskaan. Monella hormonaalinen akne alkaa oireilla juuri e-pillereistä luopuessa, mutta toisaalta e-pillereistä luovutaan tyypillisesti juuri kolmenkympin tietämissä, jolloin hormonitasapaino käy läpi muutoksia muutenkin. On myös hyvin tyypillistä, että juuri tässä iässä eletään ruuhkaista arkea ja moni kärsii stressistä ja uupumuksesta, jotka osaltaan vaikuttavat myös hormonitasapainoon.
”Hormonaalinen akne on edelleenkin ihonhoidon saralla melkoinen mysteeri ja sen taustalla olevan syyt ovat hyvin moninaisia, mikä myös tekee sen hoidosta haastavaa. Vaiva on kuitenkin niin yleinen, että se ansaitsisi ehdottomasti tulla tutkituksi enemmän”, Tarja pohtii. Hän kertoo, että osalla asiakkaista on taustallaan esimerkiksi lapsettomuuteen liittyviä hormonihoitoja, osalla puolestaan kilpirauhasen toimintaan liittyviä sairauksia tai muita terveysongelmia, jotka voivat kaikki vaikuttaa hormonaalisen aknen syntyyn.
Tarja on huomannut Ihohoitola Lupaukseen tulevien asiakkaiden tarinoista, että hormonaalisen aknen taustalla voi usein olla myös henkiseen hyvinvointiin liittyviä syitä. Monella aknen takia hoitoon hakeutuvalla on kovaa stressiä esimerkiksi työelämässä. ”Ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin vaikuttavat niin henkiset kuin fyysisetkin asiat. Ja kun ihminen voi henkisesti huonosti se voi oireilla myös kehossa esimerkiksi hormonaalisena epätasapainona”, Tarja kertoo. ”Mielen hyvinvoinnin vaikutusta ihoon olisi kiinnostavaa tutkia lisää, mutta uskon siihen, että tämän ajan hektinen ja stressaava rytmi vaikuttavat merkittävästi ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Stressin ja paineen allakin pitäisi pystyä löytämään keinoja tasapainottaa elämää.”
Joskus ihoa voi myös hoitaa liikaa. Tarja kertoo huomanneensa, että tällä hetkellä ihonhoidossa on trendikästä, että kokeillaan paljon kaikenlaista uutta. Jatkuvasti on tarjolla uudenlaisia tuotteita ja osa tuotteista saattaa olla ihoa voimakkaastikin stimuloivia. Liiallinen into kokeilla uusia ihonhoitotuotteita saattaa saada ihon oireilemaan, jos sitä kuormitetaan liian suurella määrällä erilaisia tuotteita tai jos käytettävät tuotteet ovat iholle liian voimakkaita tai sisältävät kovasti aktivoivia ainesosia. Iho ajautuu epätasapainoon, kun sitä stimuloidaan liikaa. ”Monella iholle päivittäin ladattava kemikaalikuorma voi olla aikamoinen ja ihonhoidosta puuttuu suunnitelmallisuus. Moni ei juuri mieti, miten erilaiset tuotteet vaikuttavat ihoon yhdessä ja pelkästään huonosti yhteensopiva tuote-cocktail voi olla omiaan aiheuttamaan ihossa epätasapainoa”, Tarja valaisee.
”Ihonhoidon näkökulmasta koen hormonaalisen aknen jopa vielä haastavammaksi kuin perioraalidermatiitin, jota perinteisesti pidetään varsin hankalana vaivana. Hormonaalisesta aknesta tekee haastavan hoitaa juuri se, että syyt sen taustalla ovat vieläkin yksilöllisempiä ja monisyisempiä. Myös POD:in hoito on hyvin yksilöllistä, mutta se tuntuu olevan hoidolla hormonaalista aknea paremmin hallittavissa”, Tarja kertoo. ”Hormonaalisen aknen kohdalla selkeitä syitä ja vastauksia ei oikein tunnu löytyvän oppikirjoista. Sen sijaan syy-yhteydet löytyvät usein konkreettisesti hoitotyön kautta.”
Tarja kertoo huomanneensa, että esimerkiksi kehon eri osissa ilmenevät oireet viestivät usein siitä, missä myös ongelman alkulähde saattaisi lymyillä. Esimerkiksi leuassa ja leukaperissä oireileva hormonaalinen akne liittyy usein lihasjännitykseen ja stressiin – kun leuan alueen lihakset ovat kireät ja jumissa, myös kehon normaali nestekierto kasvojen alueella häiriintyy. Kun nesteet eivät pääse kiertämään jumiutuneiden lihasten takia, eivät myöskään kuona-aineet pääse poistumaan kehosta normaalisti. Tällöin ratkaisu iho-ongelmiin saattaakin löytyä esimerkiksi hierojan, rentoutumisen tai lymfahoidon avulla. Joskus niinkin yllättävä ja yksinkertainen asia saattaa helpottaa leuan alueen aknea kuin hammaskisko, joka estää hampaiden puremisen yhteen ja leukojen jännittämisen nukkuessa. Tarja kertoo ohjanneensa joskus iho-ongelmista kärsiviä asiakkaita hammaslääkärin vastaanotolle, jos on herännyt epäilys, että ongelman alkulähde saattaisikin olla purennassa. Kun lihasjäykkyydet saa katoamaan, myös nestekierto normalisoituu ja iho voi taas hengittää.
”Olen kehittynyt itse hoitajana nimenomaan haastavien asiakkaiden myötä, sillä moniin tapauksiin ei löydy vastauksia oppikirjoista. Niinpä olen joutunut itse pohdiskelemaan ja selvittelemään mahdollisia ratkaisuja kunkin asiakkaan yksilölliseen tilanteeseen. Erityisesti hormonaalisen aknen kohdalla olen törmännyt, mitä moninaisimpiin syy-seuraus-suhteisiin”, Tarja kertoo.
Tarja korostaa, että iho-ongelmat tai hormonaalinen akne eivät todellakaan ole mikään väheksyttävä juttu. Hormonaalinen akne voi olla hyvin kivuliaskin, mutta fyysisten oireiden ohella moni Tarjan asiakkaista on kertonut kolmekymppisenä iskeneen aknen vaikuttavan jopa sosiaalisiin suhteisiin. Pahimmillaan iho-ongelmat voivat saada aikaa itsetunto-ongelmia, masennusta ja häpeää. ”Näitä oireita ei missään nimessä tule väheksyä”, Tarja sanoo. ”Osa asiakkaista on pahimmillaan saanut apua hakiessaan vain neuvoksi laittaa näppyihin peitevoidetta sen sijaan, että ongelmaan olisi yritetty etsiä kestävämpää ratkaisua. Törmään asiakkaiden tarinoiden kautta harmillisen usein siihen, että iho-ongelmia on vähätelty eikä moni koe saavansa niihin apua oikein mistään.”
Tarjan mukaan ihonhoitoa pitäisi aina tarkastella kokonaisuutena, jossa huomioidaan fysiologiset seikat, valitaan iholle sopivat tuotteet sekä tasapainotetaan kehon luontaista rytmiä sopivilla hoidoilla. Yleensä parhaat hoitotulokset saavutetaan nimenomaan kokonaisvaltaisella hoitosuunnitelmalla. ”Keski-Euroopassa ollaan valtavasti Suomea edellä ja siellä ihminen nähdään eri tavalla kokonaisuutena. Suomessa moni ei vielä ymmärrä esimerkiksi kehoa tasapainottavaa rytmistä hierontaa hoitomenetelmänä. Varsinkaan moni lääketieteen alalla ei ota tällaisia hoitomuotoja tosissaan, mutta ajatusmaailma on selvästi tällä hetkellä murroksessa. Osa lääkäreistä ja farmaseuteistakin on alkanut ymmärtää, että asiakas saa parhaan avun ja hyödyn kokonaisvaltaisesta hoidosta”, Tarja miettii.
Tarjan haaveissa onkin jatkossa pystyä yhdistämään eri alojen osaajia parhaan hoitotuloksen takaamiseksi asiakkaalle. Esimerkiksi hormonaalisen aknen hoidossa ihanteellinen hoitokokonaisuus voitaisiin luoda yhdessä kosmetologin, puremalihaksiin erikoistuneen hierojan ja lääkärin yhteistyönä. ”Eri alojen välinen yhteistyö on vielä tällä alalla melko vierasta, mutta uskon, että sen avulla voisimme myös kaikki kehittää omaa ammatillista osaamistamme”, hän pohtii. ”On ollut hienoa huomata, että myös osa lääkäreistä näkee, kuinka potilas voisi hyötyä tällaisesta kokonaisvaltaisemmasta hoidosta ja muutama lääkäri onkin lähettänyt potilaitaan tapaamaan minua.”
Dr. Hauschka on luonnonkosmetiikan saralla aika erityinen tapaus jo siitäkin syystä, että Walan tehtaalla Saksassa, missä tuotteet valmistetaan, kasvatetaan raaka-aineita myös lääkevalmisteisiin. Koska samalla tehtaalla valmistetaan myös lääkkeitä, kaikki Dr. Hauschkan tuotteet ja niiden raaka-aineet käyvät läpi lääketieteellisen tarkan seulan ja testauksen. Kaikki merkin tuotteet siis käytännössä tutkitaan lääketieteellisin standardein ennen lanseerausta. Tämä on yksi suurimmista syistä, miksi Dr. Hauschkan tuotevalikoimaan tulee uusia tuotteita vain hyvin harvakseltaan: yksittäistä tuotetta saatetaan kehitellä ja tutkia kymmenenkin vuotta ennen kuin se pääsee myyntiin.
Korkeat laatustandardit ja lääketieteellinen tutkimus olivat myös niitä syitä, miksi farmaseuttina 20 vuotta ennen kosmetologiksi ryhtymistään työskennellyt Tarja kiinnostui nimenomaan Dr. Hauschkasta. ”Olin kiinnostunut luonnonkosmetiikasta ja farmasian näkökulmasta Dr. Hauschkan tuotteet vakuuttivat juuri siksi, että ne todellakin tutkitaan ja valmistetaan lääketieteellisin standardein”, hän sanoo. ”Opiskelu Dr. Hauschka –kosmetologiksi syvensi vielä omaa osaamistani kosmetologin työssä valtavasti.”
Tarja kertoo lähtevänsä yleensä hormonaalisen aknen hoidossa liikkeelle kokonaistilanteen kartoituksesta: tutkitaan hiukan asiakkaan taustoja ja selvitetään, mitä tähän mennessä tilanteen hyväksi on jo tehty. Jos iho on kovin pahassa tulehdustilassa tai siinä on oikein syviä paiseita, Tarja ohjaa yleensä asiakkaan tapaamaan lääkäriä ennen varsinaisten hoitojen aloittamista. Hoitosuunnitelmaa ja sopivia hoitotuotteita voi miettiä ja tehdä jo ensitapaamisella, mutta on hyvä hoitaa ihon pahin tulehdustila parempaan kuntoon ensin, ennen kuin ryhdytään tekemään mitään muuta.
”Tilanteen mukaan saatan yhdessä asiakkaan kanssa pohtia myös ruokavaliota ja sen mahdollisia vaikutuksia ihon kuntoon. Tutkailemalla yhdessä kokonaisuutta, pystyn jo usein päättelemään, missä ongelman ydin saattaisi olla. Jos asiakkaalla on esimerkiksi leuan ja leukaperien alueella aknea, mutta syy ei vaikuta olevan lihasjumeissa, ongelman aiheuttaja saattaa hyvinkin löytyä suolistosta. Jos puolestaan on selvää, että leuan alueen lihakset ovat jumissa, kannattaa se tutkia ensin, ennen kuin lähdetään puuttumaan ruokavalioon”, Tarja selventää.
Hormonaalisesta aknesta tai muista haastavista iho-ongelmista kärsivän kannattaa varautua siihen, että paranemisprosessi voi olla pitkä. ”Henkisesti asiakkaalle voi olla kuitenkin tärkeää, että tilanteeseen saa edes jonkinlaista apua ja helpotusta melko nopeasti, sillä se yleensä auttaa hoidon etenemisessä laajemminkin”, Tarja toteaa. Hän kertoo pohtivansa aina jokaisen tilannetta yksilöllisesti ja käyvänsä asiakkaan kanssa läpi myös kotihoitorutiinit siltä varalta, että niissä kaivattaisiin jotakin muutosta. ”Ihmisillä on hyvin erilaisia tapoja hoitaa ihoaan ja on tärkeää, että asiakkaan omaa ihonhoitorutiinia ei muuteta liian paljon yhdellä kertaa. Jos kotihoito tuntuu liian työläältä ja mutkikkaalta, se jää helposti tekemättä ja siksi yritetään jokaisen kanssa löytää se itselle sopiva tapa hoitaa ihoa myös kotona.”
Tarja kertoo, että hormonaalisen aknen takia hoitoon hakeutuvat asiakkaat ovat usein hyvin stressaantuneita omasta tilanteestaan. Hoitolaan tullessa on ehditty kokeilla jo aivan kaikki mahdollinen, joten kosmetologi on monelle se viimeinen oljenkorsi. Moni tietää hormonaalisesta aknesta hyvinkin paljon ja on jo ehkä kokeillut erilaisia ruokavaliomuutoksia. Jotkut noudattavat omia rutiinejaan ja dieettejään hyvinkin tiukasti, mikä hieman ristiriitaisesti saattaa lisätä stressin määrää entisestään ja sitä kautta peräti pahentaa ihon tilannetta.
”Huomaan joskus, että asiakas on niin stressaantunut tiukkojen rutiiniensa noudattamisesta, että saatan neuvoa hellittämään hiukan ja sallimaan itselleen enemmän. Joskus tarvitaan ulkopuolinen ihminen huomaamaan, kuinka pakotettua ja stressaavaa elämä voi tarkkojen sääntöjen kanssa olla. Toisinaan jo tämä huomio auttaa eteenpäin ja seuraavalla kerralla hoitolaan palaakin olemukseltaan rennompi ja iloisempi ihminen”, Tarja kertoo. ”Moni tajuaa, että kovin tarkkojen sääntöjen noudattaminen ei välttämättä lopulta olekaan hyvinvoinnin kannalta mielekästä. Vaikka ruokavaliomuutoksissa voi olla paljon hyvääkin, äärimmäisyyksiin menevä pingottaminen ja ylisuorittaminen useammin jopa pahentaa ihon tilannetta. Uskon kokonaisvaltaiseen elämänhallintaan, mutta ihonhoidosta tai ruokavaliosta ei saa tulla yhtä stressinaiheuttajaa lisää.”
Tarja kertoo oppineensa loppujen lopuksi iho-ongelmien hoidosta kaikkein eniten käytännön hoitotyössä: asiakkaat ovat kosmetologille kaikkein parhaita opettajia. Kun työssä kohtaa oikeasti haastavia ihonhoidollisia ongelmia, se pakottaa miettimään ratkaisuja valmiiden oppien ulkopuolelta. ”Olen persoonana sellainen, että haluan selvittää asioiden syitä ja seurauksia ja todella ratkaista ongelmat juuriaan myöten. Tällä alalla olisi vielä valtavasti tutkimuspotentiaalia, koska moniin iho-ongelmiin ei löydy mitään valmista patenttiratkaisua”, Tarja miettii.
Tarja kertoo, että on varsin tavallista, että asiakkaan oma tulkinta omasta iho-ongelmasta ei osukaan ihan nappiin. Hänen arvionsa mukaan jopa 30–50 % aknen takia hoitoon hakeutuvista asiakkaista kärsiikin todellisuudessa perioraalidermatiitista. ”Kosmetologi ei virallisesti saa tehdä diagnoosia asiakkaan iho-ongelmista, joten en periaatteessa saisi sanoa, että asiakkaalla on esimerkiksi perioraalidermatiitti, vaikka tunnistaisin sen aivan selvästi ihoa tutkimalla. Se tuntuu joskus hiukan ristiriitaiselta, sillä kosmetologien joukossa on todella kokeneita ja osaavia ihonhoidon ja iho-ongelmien asiantuntijoita.”
Perinteisesti lääkärit ja kosmetologit toimivat hyvin selkeästi erillään, mutta Tarja haluaisi rikkoa näitä rajoja eri ammattikuntien välillä. Esimerkiksi Ihohoitola Lupaus olisi kiinnostunut tekemään tiiviimpää yhteistyötä lääkäreiden kanssa, mutta ensin pitäisi löytää yhteistyöhön sopivat kumppanit. ”Ensisijainen tavoitteemme on tarjota aina asiakkaalle paras mahdollinen apu ja useimmiten se löytyy useamman eri alan ammattilaisten osaamista yhdistelemällä. Moni asiakkaistani kaipaa lääkärikäyntien lisäksi konkreettisempaa opastusta ja neuvontaa ihonhoidossa sekä tavoitteellista hoitosuunnitelmaa ja apua itselle sopivien tuotteiden valinnassa. Etenkin hyvin haastavien tapausten yhteydessä, jolloin ihossa saattaa yhtäaikaisesti olla useampikin ongelma, pelkkä lääkehoito ilman räätälöityä ihonhoitosuunnitelmaa ei yleensä riitä avuksi.”
Dr. Hauschkan tuotevalikoimasta löytyy loistavia täsmätuotteita monenlaisten iho-ongelmien ratkomiseen. Olen itse henkilökohtaisesti saanut näillä tuotteilla nitistettyä niin perioraalidermatiitin kuin hormonaalisen aknenkin. Tarja kuitenkin korostaa tuotteiden valinnassa yksilöllisen hoitosuunnitelman tekemistä, sillä eri ihotyypeille ja eri tilanteisiin soveltuvat parhaiten hieman erilaiset tuotteet.
Hieman yllättäen Tarja suosittelee hoitojen osalta iho-ongelmien lievittämiseen nimenomaan vartalohoitoja. Harva lähtisi välttämättä hoitamaan kasvojen iho-ongelmia vartalohoidon kautta, mutta jos iho-ongelmat juontavat juurensa esimerkiksi stressiin, vartalo voikin olla juuri se kohta, mistä on järkevintä lähteä liikkeelle. ”Yleensä paras hoitotulos saavutetaan sillä, että räätälöidään asiakkaalle sopiva kotihoito-ohjelma tuotteineen mutta yhdistetään siihen myös säännöllisiä hoitolakäyntejä. Yleensä tämä yhdistelmä antaa kaikkein nopeimmin tuloksia. Uskon vahvasti kohtaamiseen ja näkemiseen osana hoitoa, ja usein asiakas itsekin hoidon koettuaan ymmärtää sen merkityksen ja vaikutuksen kokonaisuuden kannalta”, Tarja kertoo. Hormonaalisesta aknesta kärsivälle Tarja suosittelee erityisesti Dr. Hauschkan klassista kahden tunnin hoitoa, jossa hoidetaan sekä kasvoja että kehoa tai rytmistä kokovartalohierontaa – ne rauhoittavat ja rentouttavat koko kehoa sekä auttavat tasapainottamaan kehon omaa rytmiä.
Tarjan mukaan hoitotuotteet kannattaa aina valita yhdessä asiantuntijan kanssa. Joskus kuulee ihmisten sanovan, että Dr. Hauschkan tuotteet eivät ole sopineet heille, mutta Tarja arvelee, että usein näissä tapauksissa tuotteita ei todennäköisesti ole valittu ja räätälöity itselle yhdessä ammattilaisen kanssa. Monien Dr. Hauschka -tuotteiden toimivuudessa olennaista on myös se tekniikka ja tapa, miten tuotetta käytetään.
Lupaus Puodin tuotesuositukset aknen hoitoon löydät täältä.